X

Finnish FI / Finland
Radio-ohjattavat tuotteet
Pienoismallit (koottavat)
Rakennustarvikkeet
Maalit ja maalaustarvikkeet
Muut tuotteet
Lahjavinkit
Artikkelit

Kuinka pääsen alkuun kynäruiskumaalauksessaKynäruiskulla saa maalattua tasaista, tarkkaa ja ohutta maalikerrosta, yhtä hyvään lopputulokseen on todella vaikea päästä esim. pensseli- tai spraymaaleilla. Kynäruiskun hankinta tuleekin yleensä eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi maalata vaikka pienoismallipanssarivaunuun maastokuviota tai RC-auton koriin vaativampia maalauskuvioita.

Tässä artikkelissa on tarkoitus auttaa alkuun kynäruiskumaalauksessa. Artikkeli on jaettu useampaan osioon, esim. maaliruiskun valinnasta aina sopivien maalien valintaan.Mikä olisi minulle sopiva maaliruisku?

Maaliruiskun valinnassa pitäisi huomioida mm. seuraavia asioita, jotta löytyy se omaan tarpeeseen sopivin maaliruisku:


-Kuinka isolla suuttimella olevan maaliruiskun tarvitsen

Yleismaalaukseen sopiva suuttimen koko on useimmiten 0,3mm tai 0,5mm. RC-autojen korille 0,5mm tai hieman isompi koko sopii hyvin.  Pienoismallien yleiseen maalaukseen 0,3mm suuttimen maaliruisku riittää yleensä hyvin. Jos maalaa isomman mittakaavan malleja, niin 0,5mm voi olla parempi valinta.

Todella tarkkaan työskentelyyn sopii esim. 0,2mm tai siitä vielä pienemmät suuttimen koot. Näillä onnistuu hyvin esim. erilaisten monimutkaisten maastokuvioiden maalaus.

-Kuinka ison maalisäiliön ruiskun tarvitsen

Maaliruiskuissa on usein maalisäiliön kokoa jo mietitty tehtaalla maaliruiskun käyttötarkoituksen mukaan. Tarkkaan maalaukseen tarkoitetuissa maaliruiskuissa (esim. koko 0,2mm) on usein pieni maalisäiliö (esim. 2ml). Jos maaliruisku on suunniteltu yleismaalaukseen, maalisäiliön koko saattaa olla jo suurempi (esim. 5ml). Isojen pintojen maalaukseen tarkoitetuissa kynäruiskuissa on joissakin malleissa irroitettava erillinen isomman koon maalisäiliö, joka helpottaa säiliön puhdistamista.

 

-Ylä-, ala- vai sivukupillinen maaliruisku

Yleismaalaukseen ja tarkkaan työskentelyyn tarkoitetuissa maaliruiskussa on usein yläkuppi. Etuna yläkupillisissa maaliruiskuissa, että maalia ei mene hukkaan vaan kaikki maali valuu painovoimalla yläkupista maaliruiskuun. Huonona puolena yläkupillisissa maaliruiskuissa on usein maalikupin koon pienuus, koska liian iso yläsäiliö tekisi ruiskun tarkasta käytöstä hankalaa, painopisteen ollessa todella ylhäällä. Pois lukien muutamat pistoolimalliset yläkupilliset maaliruiskut, joissa saattaa olla isompikin säiliö.

Isojen pintojen maalaukseen tarkoitetuissa ruiskuissa on usein ala- tai sivukuppi. Hyvänä puolena näissä malleissa on iso maalisäiliö, joka on eduksi isoja pintoja maalattaessa. Näissä malleissa maaliruisku ”imee” maalisäiliön kannessa olevan pillin kautta maalin ruiskun. Huonona puolena näissä malleissa maalisäiliön pohjalle jää usein hieman maalia, jota maaliruisku ei pysty ”imemään” kokonaan.


-1-toiminen vai 2-toiminen maaliruisku

Nykyään lähes kaikki myymämme maaliruiskut ovat 2-toimisia. 2-toimisuus tarkoittaa sitä, että ruiskussa on mahdollisuus säätää erikseen ilman, sekä maalin määrä. Tämä puolestaan mahdollistaa tarkemman maalauksen.

 

Valmistajat ja mitä malleja suosittelemme:

Maaliruiskuja löytyy monelta eri valmistajalta. Esim. Sparmax edustaa meillä kohtuuhintaisia, mutta laadukkaita ruiskuja. Hobbynoxin maaliruiskut ovat puolestaan hieman edullisempia, mutta silti hyviä ruiskuja. Vaativammille käyttäjille olemme nyt ottaneet valikoimiimme myös huippulaadusta tunnetun Iwatan maaliruiskuja.

Yllä tuli paljon teknistä tietoa ja erilaista asiaa maaliruiskuista. Alla muutamia suosituksia erilaisista maaliruiskuista valinnan helpottamiseksi:


-Isojen pintojen maalaukseen Hobbynoxin FLOW-TF V2 maaliruisku, joka sopii myös yleismaalaukseen (klik)


-Yleismaalaukseen Sparmaxin laadukas SP-35 malli (klik)


-Todella tarkkaan maalaukseen Iwatan huippulaadukas maaliruisku (tulossa)


 

 

 

Mitä muuta tarvitsen maaliruiskun lisäksi, jotta voin aloittaa maalaamisen?

Kynäruiskun lisäksi tarvitaan kompressori ja paineilmaletku, jotta voi aloittaa maalaamisen. Joidenkin valmistajien kynäruiskun mukana toimitetaan paineilmaletku, esim. Hobbynox.

Kompressorin valinnassa kannattaa huomioida haluaako säiliöllisen mallin vai jatkuvasti päällä olevan mallin. Säiliöllä varustettu kompressori menee ainoastaan päälle, kun se täyttää säiliötä ilmalla ja sen jälkeen sammuu, kunnes säiliötä tarvitsee taas täyttää uudestaan ilmalla.


Hobbylinnan valikoimista löytyy esim. edullista Hobbynoxin  ison säiliönkompressoria (klik).


 

Kynäruiskumaalauksessa käytettävissä kompressoreissa on yleensä paineilmaletkulle joko 1/8” tai 1/4” kierteellä oleva kiinnitys. 

Itse maaliruiskuissa on lähes aina 1/8” kierteellä oleva kiinnitys.

Sopivat paineilmaletkut löydät ”paineilmaletkut”-tuoteryhmästä.

 

 

Mikä on minulle sopiva maali ruiskumaalauksen?

Hobbylinnasta löydät laajan valikoiman erilaisia maaleja, jotka soveltuvat ruiskumaalaukseen.

    


Pienoismallien maalaajille on mm. Tamiyan akryylimaalisarja (X- ja XF-maalit, klik) ja LP-maalit (Lacquer, klik). Nämä maalit vaativat ohentamisesta ruiskumaalauskäyttöön.

Vallejolta puolestaan löytyy pienoismallikäyttöön valmiiksi ruiskukäyttöön ohennettuja akryylimaaleja mm. Model Air- maalisarjasta (klik).

RC-autojen korien maalaajille löytyy ruiskumaalausmaaleja mm. Hobbynoxilta (klik), Vallejolta (klik) ja Pro-Linelta (klik).

Muuhun ruiskumaalaukseen löydät myös laajan valikoiman maaleja Hobbylinnasta. Mm. Cabin uistinmaalit (klik), Billing Boatsin maalit puumalleille (klik), sekä monipuoliset Createxin maalisetit (klik).Maaliruiskun puhdistus

Maaliruiskun huolellinen puhdistus on tärkeää jokaisen maalaussession jälkeen, sillä useimmat ongelmat maaliruiskun kanssa johtuvat huonosta puhdistuksesta.  Huonosti puhdistettu maaliruisku saattaa aiheuttaa, epätasaisen maalin/ilman ulostulon ruiskusta tai pahimmillaan tukoksen ruiskussa.

Jokaisen maalaussession jälkeen kannattaa ruiskuttaa maaliruiskun läpi pelkkää ohenninta. Ja sen jälkeen puhdistaa maaliruiskusta ainakin vielä maalikuppi, neula, suuttimen kärki, sekä ilma/maalikäytävä.

Alla Sparmaxin opasvideo maaliruiskun puhdistamiseen. Myös suurin osa muiden valmistajien maaliruiskuista puhdistetaan samalla periaatteella.

 


Puhdistusaineen valinta riippuu käytetystä maalityypistä.

Nyrkkisääntönä on, että puhdistusaineeksi sopii sama ohenne, millä käytetty maali voidaan ohentaa. Esim. jos käytetty maali on ollut Tamiyan alkoholipohjaista akryylimaalia (X- ja XF-maalit), riittää puhdistukseen Tamiyan oma akryyliohenne. Vesiohenteisissa maaleissa on suositeltavaa käyttää kuitenkin käyttää valmistajan omaa puhdistusainetta puhdistuksen helpottamiseksi, vaikka puhdistus periaatteessa onnistuu pelkällä vedelläkin.

 

Puhdistuksen avuksi on hyödyllistä hankkia puhdistuspurkki (klik), johon voi suihkuttaa maaliruiskun läpi ohentimen ruiskua puhdistettaessa. Sen lisäksi puhdistusharjasetti (klik) on hyvä hankinta, joka helpottaa huomattavasti maaliruiskun suuttimen, sekä kruunun puhdistamista.

  


 

 Mitä muuta olisi vielä hyvä hankkia samalla?

Hankkimalla kynäruiskun, kompressorin ja paineilmaletkun pääsee jo hyvin alkuun ja voi aloittaa jo maalaamisen.  Näiden lisäksi tietysti puhdistusvälineet ovat olennainen osa, niistä tarkemmin juttua aikaisemmassa kappaleessa.

 

Maalauskaappi


Seuraava hankinta monelle on kunnollisen maalauskaapin hankinta. Panzagin maalauskaappi (klik) on yksi suosituimmista malleistamme. Siinä on mahdollisuus käyttää poistoletkua, jolla suurin osa maalijämistä voidaan johdattaa esim. ulos ikkunasta. Monelle tosin riittää, että kaapissa oleva imuri imee suurimmat maalit takaseinässä olevaan suodattimeen. 

 

Maaliruiskuteline

Pöytään kiinnitettävä maaliruiskuteline on myös hyödyllinen lisävaruste, jolla saa maaliruiskun kätevästi pidettyä koko ajan käden ulottuvilla.


Maalausteline

Tamiyan pyörivä maalausteline (klik) on yksi suosituimmista lisävarusteista ruiskumaalareille. Setissä on mukana kaksi pyörivää alustaa. Toinen on tarkoitettu pienoismalliautojen korien maalaukseen ja toiseen saa vaikka pienosia pystyyn maalauksen ajaksi, mukana tulevilla hauen leuoilla.


 

Loppusanat

Ruiskumaalaukseen sopii erittäin hyvin kliseinen lausahdus, harjoitus tekee mestarin. Nykyään onneksi tässä lajissa pääsee edullisesti alkuun ja youtube tarjoaa paljon laadukkaita opasvideoita alkuun pääsemiseen.

Hobbylinna toivottaa mukavia maalaushetkiä.


Muut artikkelit
maksutavat