X

Finnish FI / Finland
Radio-ohjattavat tuotteet
Pienoismallit (koottavat)
Rakennustarvikkeet
Maalit ja maalaustarvikkeet
Muut tuotteet
Lahjavinkit
Artikkelit

Sopiva RC-auto aloittelijalle


Oletko aloittamassa uutta harrastusta ja hankkimassa ensimmäistä RC-autoa? Olet saapunut oikeaan paikkaan!

Kaikki harrastukset maksavat ja useimmiten se hinta muodostuu tavalla tai toisella. Monet markettien RC-autoista ovat toki halpoja, mutta laadultaan heikkoja ja varaosia ei tavallisesti saa. Näin ollen kun autoon tulee vika, se lentää roskikseen ja pitää ostaa uusi. Sijoittamalla hieman enemmän euroja RC-harrastuksen aloitukseen saat itsellesi auton, jolla on mukavaa ajaa ja johon saa varaosia - autojen huolto kun on kuitenkin iso osa tätä harrastusta!

Meidän valikoimissamme on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta RC-autoja, joihin saa varaosia.

Sijoittamalla n. 300€ saat jo hyvän RC-auton, joka kestää pitkään eivätkä ominaisuudetkaan lopu heti kesken jos RC-kärpänen oikein kunnolla purasee.

Valikoimaa on paljon, joten lähdetäänpä yhdessä miettimään muutamia asioita, jotka auttavat sinua valitsemaan ensimmäisen autosi!RC-auton tyyppi

RC-auton tyyppi määrittää melko paljon sitä, miten ja missä autolla voidaan ajaa.

  • Rata- ja Drift-autot kulkevat asfaltilla tai sisäradoilla. Tästä osiosta löytyy autoja Touring- ja drift-kisoihin sekä parkkipaikkalla ajeluun.
  • Short Course-autot soveltuvat rata-ajoon sisällä ja ulkona, asfaltilla ja maastossa. Etenkin nelivetoisena pärjäävät jossain määrin myös radan ulkopuolella
  • Buggyt soveltuvat lähinnä radoille sisällä ja ulkona. Näillä ajetaan myös off-road kilpailuja eli "krossia", joten valikoimista löytyy malleja aloittelijasta ammattilaiseen. Matala painopiste ja keveys tekevät näistä ketteriä ja hauskoja ajettavia
  • Truggyt ja Stadion Truckit ovat eräänlainen hybridi Buggyjen ja Monster Truckien välistä. Maavaraa on enemmän ja renkaat ovat isommat kuin buggyissä, mutta painopiste on kuitenkin sen verran alhaalla, että näillä autoilla pärjätää radallakin. Hyvä "jokapaikanhöylä", jos ei ole ihan varma missä meinaa ajella ja haluaa moneen taittuvan auton.
  • Monster Truckit eli Monsterit ovat komeita ja isoja autoja, jotka maavaransa ansiosta kulkevat monenlaisessa maastossa. Näiden kanssa hauskanpito hiekkakuopilla ja takapihoilla, eli "Bashaaminen" onnistuu kuin luonnostaan. Yksi suosituimpia automalleja aloittelijoiden keskuudessa.
  • Crawlerit ovat hitaita maastoautoja, joiden kanssa löytyy RC-harrastuksesta aivan uusi, rauhallisempi puoli. Nyt ei ajetakaan kaasu pohjassa, vaan ajetaan taitavasti kivikoissa ja metsäpoluilla kikkaillen. Nämä autot kulkevat yleensä reipasta kävelyvauhtia, joten soveltuvat vauhdin puolesta myös perheen pienimmille kuskeille.
RC-auton skaala

Skaala kertoo RC-auton koon. 1/10-skaala on yleisin koko RC-autoissa ja tähän kokoluokkaan on yleisesti saatavilla akkuja, servoja, renkaita yms. tarvikkeita. Hyvänä nyrkkisäätönä voidaan pitää, että mitä isompi auto, sitä enemmän tilaa sen ajaminen vaatii. Esimerkiksi 1/24-skaalan Crawlerilla ajaa hienosti sohvalla tai sängyllä peitoista ja tyynyistä tehdyllä radalla, mutta 1/10 crawlerilla tämä ei enää taitu vaan täytyy siirtyä ulos ajelemaan.

Vastaavasti taas monet radat on suunniteltu 1/10 tai 1/8 autoille, jolloin pienemmissä autoissa saattaa loppua ominaisuudet, jotta ajaminen olisi mielekästä.RC-auton nopeus

Nopeus vaikuttaa luonnollisesti RC-auton hallittavuuteen ja vauhdin kasvaessa myös kuskin täytyy olla enemmän hereillä ja tietää mitä tekee. Kovempi nopeus vaatii myös jälleen isompaa tilaa ajamiseen. Yli 100km/h kulkeva RC-auto soveltuu huonosti takapihalla ajelemiseen, kun pelkällä pintakaasulla ajaminen harvoin on hauskaa ja täysillä kaahatessa tulee seinät ja puut äkkiä vastaan ja kolarin jälkeen pääseekin selaamaan räjäytyskuvasta sopivia varaosia. 

Olemme antaneet RC-autoille huippunopeusarviot, joiden avulla pystyt suodattamaan autoja verkkokaupassamme.

  • Alle 10km/h -ryhmä pitää käytännössä sisällään pelkästään crawlereita
  • 10-40km/h on hyvä nopeus aloittelijalle. Tämän nopeusluokan autot on usein varustettu harjallisilla moottoreilla ja NiMH-akuilla
  • 41-60km/h sisältää hieman kovempaa kulkevia autoja, mutta edelleen ihan hallittavissa olevia. Ei ehkä kuitenkaan perheen pienimmille.
  • Yli 60km/h pitää sitten sisällään laajan kirjon autoja, jotka kulkevat yli 60km/h ja huippunopeudet menevät parhaissa yli 100km/h. Harjattomat moottorit ja LiPo-akut tuovat räjähtävää nopeutta ja vauhdinhurmaa - mielellään kuitenkin hieman kokeneemmille kuskeille.


Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, niin Traxxas on sisällyttänyt kaikkiin RC-autoihinsa mahdollisuuden tiputtaa tehoja 50% ohjelmallisesti. Nopeudensäätimen asetuksia muuttamalla saadaan siis nopeakin auto kesytettyä, jotta ajaminen on aloittelijallekin miellyttävää ja taitojen karttuessa saa sitten tehoja lisää ilman, että täytyy päivittää autoon tehokkaampaa moottoria tai muitakaan osia. Suosittelemme siis lämpimästi Traxxas-autoja!Varaosien saatavuus

Varaosien saatavuus on ehkä yksi tärkeimpiä asioita mietittäväksi, vaikka se voikin tuntua tylsältä ja ikävältä asialta pohtia ennen kuin on päästy ajamaan metriäkään. RC-autot ovat nykyään vähän niinkuin oikeatkin autot, eli varaosat ovat usein merkki- ja mallikohtaisia autojen mekaanisten osien suhteen. Oikean osan etsimiseen auttaa räjäytyskuva, joka löytyy ohjekirjasta tai valmistajan sivuilta.

Volvoonkaan ei voi hakea varaosia Nissan-huollosta, joten kannattaa automerkkiä valittaessa tutkia varaosasaatavuutta.

Meillä varaosasaatavuus menee tällä hetkellä seuraavasti:

Traxxas on tällä saralla ehdoton ykkönen. Osia on hyvin suoraan hyllyssä ja automallit ovat pitkään tuotannossa ja varaosatuki jatkuu vielä vuosienkin jälkeen. Vanhin meidän tiskillä käyvä Bandit taitaa olla jo likemmäs 20-vuotta vanha. Saamme varaosia myös 4-6 päivän toimitusajalla lisää tukusta, joten jos jotain ei ole suoraan hyllyssä niin odottamaan ei joudu viikkotolkulla, mikäli tukussa vain on tavaraa saldoilla.

Maverick ja HPI tulevat hyvänä kakkosena. Osia on hyllyssä yleisimpiin malleihin hyvin ja lisää saadaan 6-10 päivän toimitusajalla. Osien saatavuus ei ole aivan yhtä hyvällä tasolla kuin Traxxaksen kanssa, mutta harvemmin näidenkään merkkien kanssa jää pulaan.

FTX ja Team Associated -merkkien varaosien suhteen hyllysaatavuus on tällä hetkellä hieman heikompaa, mutta kehitämme tätä puolta kaiken aikaa. Toimitusaika tilausosille 6-12 vuorokautta tukusta on myös jonkin verran pitempi kuin kolmella aiemmin esitellyllä merkillä. Osia kuitenkin saa, joten nämäkin ovat oikein hyviä vaihtoehtoja autoiksi.

Muut merkit. Koska myytäviä merkkejä on paljon, emme lähde tässä nyt listaamaan kaikkien varaosakuvioita syväluotaavasti. Lyhyesti voimme todeta, että varaosia saa jollain aikataululla kaikkiin merkkeihin joita meillä on myynnissä. Mikäli asia mietityttää, niin kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme chatissa tai sähköpostilla ja vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin.


Muut artikkelit
maksutavat